Ben je nou homo of hetero? Of ben je biseksueel?

Je vraagt het je al jaren af. Het zit je dwars.

Want je wilt graag weten wat nou jóuw seksuele identiteit is en hoe je die kunt leven, maar die nieuwsgierigheid maakt je ook bang.

Wat nou als je erachter komt dat je iets anders wilt dan hoe je nu leeft? Wat nou als het je relatie kost? Wat als je anders naar jezelf en je mannelijkheid moet gaan kijken? En je vrienden dat niet van je accepteren?

Super spannende vragen.
Maar ze moeten beantwoord worden.

Want zo doorgaan als je nu doet, dat gaat niet meer.

Waarom het niet meer gaat?

Je hebt een leven dat past in de maatschappij: een baan, een relatie, een sociaal leven… én je hebt een geheim. Je bent nieuwsgierig naar iets waar diezelfde maatschappij een oordeel over heeft – je bent ook seksueel geïnteresseerd in mannen.

Wat als ‘ze’ daar achter komen? Raak je dan kwijt waar je zo hard voor gewerkt hebt, en wat zoveel waarde voor je heeft?

Het is zo’n dubbel gevoel! Je houdt van je partner, echt. Maar die nieuwsgierigheid, de drang om te ontdekken hoe het zou zijn om iets met een man te hebben, die gaat niet weg. Dat heb je lang genoeg geprobeerd: hopen dat het over gaat. Dat werkt niet.

Maar je bent als de dood dat je partner zal denken dat jouw nieuwsgierigheid, jouw onderzoek, een ‘nee’ tegen haar is. En dat ís het niet.

Je hebt jezelf altijd als een man gezien. Maar als je deze neiging volgt, wat voor man ben je dan nog? Je wilt niet ‘zo’n homo’ zijn, jezelf zien als verwijfd en soft. Wat zegt het over jou als man als je opgewonden kunt worden van een andere man? Dat je nieuwsgierig bent naar intimiteit met een man? Naar seks met een man?

Je gruwt soms van jezelf. En toch blijf je zoeken.

Op de datingsites heb je al heel wat gezocht, maar je vindt nooit wat je zoekt. In de heterowereld voel je je niet helemaal thuis: je doet alsof je een gewone hetero bent, maar stiekem weet je dat dat niet klopt. Maar in de homowereld hoor je ook niet.

Seks is super snel te regelen, maar als je weer eens toegeeft aan die drang voel je je daarna leeg en somber. Wie bén je eigenlijk?

Het geheim waarmee je leeft, zorgt ervoor dat je niet eerlijk bent. Niet tegen je partner en je kinderen, tegenover wie je juist helemaal jezelf wilt zijn. En dat terwijl je je kinderen eerlijkheid en echtheid wilt leren! Maar ja: als je uit de kast zou komen, dan ligt je hele leven misschien aan diggelen.

Het put je uit dat je altijd een schijn ophoudt. De eenzaamheid vreet aan je. Je zou heel willen zijn, één gezicht tonen naar de buitenwereld. Maar dat idee maakt je ook bang. En trouwens: wélk gezicht dan? Je weet zelf nog niet eens hoe jouw seksuele identiteit nou precies in elkaar zit.

Je weet best: je houdt dit niet veel langer vol. Want als je zo doorgaat kunnen er twee dingen gebeuren:

Óf ze komen er achter en dan ben je ‘helemaal de Sjaak’ – vertrouwen onherstelbaar beschadigd, door jouw verraad.

Óf niemand komt er ooit achter, en dan blijf jij je hele verdere leven met deze innerlijke strijd zitten.

Wil je nu helderheid over wat je nou kunt doen om uit deze knoop te komen?

En je biseksualiteit een plek te geven of voorgoed uit je leven te bannen?

Na afloop heb je duidelijk in beeld waar je staat en wat je te doen hebt.